równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 21 mar 2010, o 22:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 3 razy
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ tg(x+\frac{\pi}{3})=tg(\frac{\pi}{2}-x)}\)
\(\displaystyle{ x+\frac{\pi}{3}=\frac{\pi}{2}-x}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{12}}\)
lecz w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ x_{1}=\frac{\pi}{12}}\) i\(\displaystyle{ x_{2}=-\frac{5\pi}{12}}\)
proszę o pomoc
przedział \(\displaystyle{ (-\frac{\pi}{2};\frac{\pi}{2})}\)
\(\displaystyle{ x+\frac{\pi}{3}=\frac{\pi}{2}-x}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{12}}\)
lecz w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ x_{1}=\frac{\pi}{12}}\) i\(\displaystyle{ x_{2}=-\frac{5\pi}{12}}\)
proszę o pomoc
przedział \(\displaystyle{ (-\frac{\pi}{2};\frac{\pi}{2})}\)
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
równanie trygonometryczne
Zasadniczo klucz do sprawy jest taki:scav3r pisze:można jaśniej?
jeśli wiemy że \(\displaystyle{ \tg \alpha =\tg \beta}\), to co można powiedzieć o zależności między \(\displaystyle{ \alpha}\) i\(\displaystyle{ \beta}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
równanie trygonometryczne
Tak jest na podstawie analizy wykresów obu tangensów.
Prawidłowo rozwiązujesz równanie:
\(\displaystyle{ tg(x + \frac{\pi}{3}) \,\,\,}\) rozpisujesz wg \(\displaystyle{ tg( \alpha + \beta) = ... \,\,\,}\)
a \(\displaystyle{ \,\,\, tg(\frac{\pi}{2} - x ) = \frac{1}{tg(x)}}\)
przekształcasz do równania kwadratowego i liczysz pierwiastki;
Prawidłowo rozwiązujesz równanie:
\(\displaystyle{ tg(x + \frac{\pi}{3}) \,\,\,}\) rozpisujesz wg \(\displaystyle{ tg( \alpha + \beta) = ... \,\,\,}\)
a \(\displaystyle{ \,\,\, tg(\frac{\pi}{2} - x ) = \frac{1}{tg(x)}}\)
przekształcasz do równania kwadratowego i liczysz pierwiastki;