W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miarę...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
konradzik012
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 17 mar 2011, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: fdsfsf
Podziękował: 44 razy

W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miarę...

Post autor: konradzik012 »

W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miarę beta. Oblicz długość przyprostokątnych tego trójkąta, jeżeli wiesz, że przeciwprostokątna ma długość 51 cm i \(\displaystyle{ tg \beta = \frac{8}{15}}\)
Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miarę...

Post autor: Psiaczek »

konradzik012 pisze:W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miarę beta. Oblicz długość przyprostokątnych tego trójkąta, jeżeli wiesz, że przeciwprostokątna ma długość 51 cm i \(\displaystyle{ tg \beta = \frac{8}{15}}\)
Proszę o pomoc
Układ równań \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}=51 ^{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{x}{y}= \frac{8}{15}}\)

przy warunkach \(\displaystyle{ 0<x<51,0<y<51}\)

jedyne rozwiązanie spełniające te warunki : \(\displaystyle{ x=24,y=45}\)
ODPOWIEDZ