Znajdź rozwiązanie
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 10:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 1 raz
Znajdź rozwiązanie
\(\displaystyle{ \sin ^{2007} x+ \cos ^{2007} x = 1}\)
Ostatnio zmieniony 17 mar 2011, o 12:32 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Znajdź rozwiązanie
wanilia_ pisze:sin ^{2007} x+ cos ^{2007} x = 1
Ciekawe jak to można ładnie zrobić . Bo fizycznie mozna tak:
1)Widać że gdy jedna z funkcji ma wartość zero a druga jeden to wszystko gra.
2) Nie może być żaden składnik ujemny bo "się nie nadrobi" zeby doszlo do jedynki
3)Jesli obie sinus i cosinus maja wartosci z przedziału otwartego (0,1) to dwatysiace siodma potega jest ostro mniejsza niz druga i z jedynki trygonometrycznej mamy ostre szacowanie z gory - brak rozwiazan
To taki szkic rozwiazania z grubsza
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 10:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 1 raz
Znajdź rozwiązanie
Dziękuję za szkic rozwiązania, ale nadal jestem ciekawa jak to można ładniej zrobić;)
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Znajdź rozwiązanie
Wiemy, że:
\(\displaystyle{ \sin x + \cos x = 1 \Rightarrow \left[x=2\pi k \vee x=\frac{1}{4} \left(4\pi k + \pi \right), k \in \mathbb{Z}\right]}\)
W zbiorze liczb rzeczywistych sprawa ma się dosyć prosto. Skorzystajmy z tego, iż dla nieparzystych \(\displaystyle{ n}\):
\(\displaystyle{ (a^n+b^n)=(a+b)(a^{n-1}-a^{n-2}b+\ldots-ab^{n-2}+b^{n-1})}\)
Podstawmy \(\displaystyle{ a=\sin x}\) oraz \(\displaystyle{ b=\cos x}\).
Pierwszy czynnik stanowi nasze pierwsze rozwiązanie. Można wykazać, iż wielomian w drugim iloczynie nie posiada rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych (natomiast istnieją w dziedzinie liczb zespolonych).
\(\displaystyle{ \sin x + \cos x = 1 \Rightarrow \left[x=2\pi k \vee x=\frac{1}{4} \left(4\pi k + \pi \right), k \in \mathbb{Z}\right]}\)
W zbiorze liczb rzeczywistych sprawa ma się dosyć prosto. Skorzystajmy z tego, iż dla nieparzystych \(\displaystyle{ n}\):
\(\displaystyle{ (a^n+b^n)=(a+b)(a^{n-1}-a^{n-2}b+\ldots-ab^{n-2}+b^{n-1})}\)
Podstawmy \(\displaystyle{ a=\sin x}\) oraz \(\displaystyle{ b=\cos x}\).
Pierwszy czynnik stanowi nasze pierwsze rozwiązanie. Można wykazać, iż wielomian w drugim iloczynie nie posiada rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych (natomiast istnieją w dziedzinie liczb zespolonych).
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Znajdź rozwiązanie
Można tak:
\(\displaystyle{ \sin^{2007}x+\cos^{2007}x=\sin^2x+\cos^2x\\\sin^{2007}x-\sin^2x=\cos^2x-\cos^{2007}x\\\sin^2x(\sin^{2005}x-1)=\cos^2x(1-\cos^{2005}x)}\)
i teraz można pokazać, że lewa strona jest niedodatnia, a prawa nieujemna.
\(\displaystyle{ \sin^{2007}x+\cos^{2007}x=\sin^2x+\cos^2x\\\sin^{2007}x-\sin^2x=\cos^2x-\cos^{2007}x\\\sin^2x(\sin^{2005}x-1)=\cos^2x(1-\cos^{2005}x)}\)
i teraz można pokazać, że lewa strona jest niedodatnia, a prawa nieujemna.