oblicz -sprawdzenie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
juti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 14 paź 2010, o 13:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

oblicz -sprawdzenie

Post autor: juti »

oblicz \(\displaystyle{ tg \alpha \cdot \sqrt{1-cos ^{2} \beta } +sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ cos \beta = \frac{1}{ \sqrt{10} }}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{1}{ \sqrt{10} }}\)
wyszedł mi wynik \(\displaystyle{ \frac{2}{ \sqrt{10} }}\)
dobrze
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

oblicz -sprawdzenie

Post autor: mateuszek89 »

Na oko wygląda ok. usuń jeszcze niewymierność z mianownika. pozdrawiam!
juti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 14 paź 2010, o 13:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

oblicz -sprawdzenie

Post autor: juti »

dzięki
ODPOWIEDZ