przejście trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

przejście trygonometryczne

Post autor: je?op »

skąd się wzieło takie przejście ?

\(\displaystyle{ 2 \cos 7 2 \cdot \cos 3 6 \cdot \sin 3 6= \cos 7 2 \cdot \sin 7 2}\)
Ostatnio zmieniony 16 mar 2011, o 19:33 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

przejście trygonometryczne

Post autor: mateuszek89 »

Ze wzoru \(\displaystyle{ \sin {2 \alpha }=2\sin \alpha \cos \alpha}\). Pozdrawiam!
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

przejście trygonometryczne

Post autor: je?op »

hhmm, szczerze powiedziawszy nie za dużo mi to mówi, mógłbym prosić o rozwinięcie ?
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

przejście trygonometryczne

Post autor: mateuszek89 »

Po lewej masz: \(\displaystyle{ 2\sin 36^{o} \cos 36^{o}=???}\) z tego wzoru:)
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

przejście trygonometryczne

Post autor: je?op »

ok dzięki, juz rozumiem
ODPOWIEDZ