Obliczyć wartość sinusa podwojonego kąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
scav3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 21 mar 2010, o 22:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 3 razy

Obliczyć wartość sinusa podwojonego kąta

Post autor: scav3r »

Jeśli \(\displaystyle{ sin 100 = m}\), to \(\displaystyle{ sin 200 = -2m \sqrt{1-m^2}}\)

czy mógłby ktoś to wyprowadzić? bo mi wychodzi ciąle taki wynik ale bez minusa
Ostatnio zmieniony 16 mar 2011, o 19:24 przez Afish, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Obliczyć wartość sinusa podwojonego kąta

Post autor: Afish »

\(\displaystyle{ \sin 2x = 2 \sin x \cos x\\
\sin ^2x + \cos ^2 x = 1}\)
scav3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 21 mar 2010, o 22:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 3 razy

Obliczyć wartość sinusa podwojonego kąta

Post autor: scav3r »

z tych samych wzorów korzystałem ale zamiast wyjść \(\displaystyle{ -2m \sqrt{1-m^2}}\)(jak w odp wychodzi mi ) \(\displaystyle{ 2m \sqrt{1-m^2}}\)
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Obliczyć wartość sinusa podwojonego kąta

Post autor: Afish »

Musisz uwzględnić znak kosinusa. Nie możesz bez zastanowienia pierwiastkować.
ODPOWIEDZ