Wyznacz zbiór wartości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tematyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 27 mar 2010, o 21:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 2 razy

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: tematyka »

Wyznacz zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \left( \sqrt[4]{3}\right) ^{ \frac{5\sin x+1}{\sin x +2} }}\), gdzie \(\displaystyle{ x \in R}\)
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ 5\sin x+1=5\sin x+10-9}\) i mozesz latwo znalezc maksimum i minimum funkcji z wykladnika
tematyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 27 mar 2010, o 21:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 2 razy

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: tematyka »

A jak mam znaleźć to maximum i minimum funkcji z wykładnika? I jak to wpływa na tą podstawę? Co daje zmiana \(\displaystyle{ 5\sin x+1=5\sin x+10-9}\)?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: Chromosom »

rozdziel na 2 ulamki teraz, z pierwszego stala zostanie i latwo wyznaczysz minimalna i maksymalna mozliwa wartosc mianownika
ODPOWIEDZ