nierówność trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: katowice
- Podziękował: 7 razy
nierówność trygonometryczna
\(\displaystyle{ sinx \le \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) moglibyście pomóc bo nie rozumiem
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
nierówność trygonometryczna
Narysuj sinusoide... zastanów sie kiedy sinus jest równy \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) nastepnie pomocniczo narysuj prostą równoległą do osi OX przechodząca przez \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: katowice
- Podziękował: 7 razy
nierówność trygonometryczna
czyli
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{3}+2k \pi \ x= \frac{2}{3} \pi +2k \pi}\)
i jak mam teraz postapić bo nie rozumiem zapisu w odpowiedzi, że jest
\(\displaystyle{ x \in < \frac{-4 \pi }{3}+ 2k \pi; \frac{ \pi }{3} +2k \pi>}\) mam problem zeby rozgryść to \(\displaystyle{ - \frac{4 \pi }{3}+2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{3}+2k \pi \ x= \frac{2}{3} \pi +2k \pi}\)
i jak mam teraz postapić bo nie rozumiem zapisu w odpowiedzi, że jest
\(\displaystyle{ x \in < \frac{-4 \pi }{3}+ 2k \pi; \frac{ \pi }{3} +2k \pi>}\) mam problem zeby rozgryść to \(\displaystyle{ - \frac{4 \pi }{3}+2k \pi}\)
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
nierówność trygonometryczna
Patrzysz na zly przedział... Jak narysowałeś sobie wykreś wiedzisz, gdzie jest "dołek" tzn jaki fragment jest poniżej prostej \(\displaystyle{ y= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2 \pi }{3}-2 \pi= \frac{-4 \pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2 \pi }{3}-2 \pi= \frac{-4 \pi}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: katowice
- Podziękował: 7 razy
nierówność trygonometryczna
a dlaczego \(\displaystyle{ -2 \pi}\) bo okres powtarza sie co \(\displaystyle{ 2 \pi}\) ?? Mogłbys mi to wytłumaczyć?
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
nierówność trygonometryczna
Tak... musisz sie cofnaac... bo ten fragment powiedzy \(\displaystyle{ < \frac{-4 \pi }{3}; \frac{ \pi }{3}}\).
Pozniej dodajesz okresy... w kazdym z przedziałów ; )... Narysowałes sobie? Inaczej na pewno jest co trudno zrozumiec... popatrz na rysunku
Pozniej dodajesz okresy... w kazdym z przedziałów ; )... Narysowałes sobie? Inaczej na pewno jest co trudno zrozumiec... popatrz na rysunku
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: katowice
- Podziękował: 7 razy
nierówność trygonometryczna
tak mam narysowane i widze ze jest to przedział gdzieś pomiedzy \(\displaystyle{ - \frac{3 \pi }{2}\ a \ \frac{ \pi }{3}}\) ze miedzy tymi liczbami wykres jest poniżej prostej ale nie moge zrozumiem jak obliczyć ta druga liczbe ;/-- 15 mar 2011, o 19:08 --
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
nierówność trygonometryczna
Już ci napisałem... okres funkcji sinus to \(\displaystyle{ 2 \pi}\)... wiec jak policzyłem sobie ze
\(\displaystyle{ sin(120^{o})=sin( \frac{2 \pi }{3} )=sin( \frac{2 \pi }{3}-2 \pi )}\)
\(\displaystyle{ sin(120^{o})=sin( \frac{2 \pi }{3} )=sin( \frac{2 \pi }{3}-2 \pi )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: katowice
- Podziękował: 7 razy
nierówność trygonometryczna
chyba sam doszłem do czegos:)
\(\displaystyle{ \ x= \frac{2}{3} \pi +2k \pi}\) czy od tej liczby odejmujesz ten okres \(\displaystyle{ 2 \pi}\)??
\(\displaystyle{ \ x= \frac{2}{3} \pi +2k \pi}\) czy od tej liczby odejmujesz ten okres \(\displaystyle{ 2 \pi}\)??
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: katowice
- Podziękował: 7 razy
nierówność trygonometryczna
wielkie dzieki. Sam ogarniam trygonometrie, więc troche zajdzie zanim cos zauwaze.