Nierówność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ami92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 6 mar 2009, o 21:51
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: ami92 »

Witam,
mam problem z zadaniem dotyczącym rozwiązania nierówności trygonometrycznej dla \(\displaystyle{ x \in <- \pi , \pi >}\):

\(\displaystyle{ |cosx|(cosx-cos \frac{ \pi }{4} ) \ge 0}\)

Proszę o pomoc (;
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 82 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: fanch »

Wartość bezwzględna jest zawsze nie ujemna, wiec aby nierówność była spełniona to musi zachodzić:
\(\displaystyle{ cosx-cos \frac{ \pi }{4} \ge 0}\), a to można odczytać z wykresu. pozdr.
ODPOWIEDZ