Wyznacz zbiór wartości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tematyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 27 mar 2010, o 21:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 2 razy

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: tematyka »

Wyznacz zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\sin^2x \cdot \cos^4x+\sin^4x \cdot \cos^2x}\)
szw1710

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: szw1710 »

\(\displaystyle{ f(x)=\sin^2x\cos^2x(\cos^2x+\sin^2x)=(\sin x\cos x)^2=\left(\frac{1}{2}\sin 2x\right)^2=\frac{1}{4}\sin^2{2x}}\).

Skoro zbiorem wartości funkcji \(\displaystyle{ \sin^2x}\) jest \(\displaystyle{ [0,1]}\), to także jest to zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ \sin^2 2x}\), a my mamy \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) z tego, zatem szukany zbiór wartości to przedział \(\displaystyle{ \left[0,\frac{1}{4}\right]}\).
ODPOWIEDZ