rownanie cosinusow

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
esberitox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 14 gru 2006, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 8 razy

rownanie cosinusow

Post autor: esberitox »

ile istnieje rozwizan rownania:
cosx+cos(pi*x)=2
prosze o odowodnienie
rahl

rownanie cosinusow

Post autor: rahl »

jedyna opcja jest taka, ze cosx=1 i cos(pi*x)=1.
czyli x=pi*2k i zarazem pi*x = pi*2k, a to jest spelnione tylko dla x=0.
ODPOWIEDZ