Wykazać równość kątów przy podanym warunku.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ala1609
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 11 paź 2010, o 20:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 30 razy

Wykazać równość kątów przy podanym warunku.

Post autor: ala1609 »

wykż że jeżeli liczby \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ a}\) są dodatnie to \(\displaystyle{ \alpha , \beta \in (0; \frac{ \pi }{2} \right)}\) i \(\displaystyle{ \sin \alpha = \sqrt{ \frac{x}{x+a} }}\) oraz \(\displaystyle{ \tg \beta = \sqrt{ \frac{x}{a} }}\) to \(\displaystyle{ \alpha = \beta}\)
bardzo prosże o pomoc
Ostatnio zmieniony 14 mar 2011, o 19:04 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wykazać równość kątów przy podanym warunku.

Post autor: »

78392.htm

Q.
ODPOWIEDZ