Hej.
Mam takie prościutkie równanie: \(\displaystyle{ \cos x = -\frac{1}{2}}\)
Wiem, że rozwiązać to trzeba z wzoru redukcyjnego, ale gdzieś robię coś źle... Czy ktoś może mi pokazać gdzie?
\(\displaystyle{ \cos x = -\frac{1}{2} \\
-\cos x = \frac{1}{2} \\
\cos (\pi -x) = \frac{1}{2} \\
\cos \frac{\pi}{3} = \frac{1}{2} \\
\pi - x = \frac{\pi}{3} + 2k\pi \vee \pi - x = -\frac{\pi}{3} + 2k\pi \\
\pi - \frac{\pi}{3} - 2k\pi = x \vee \pi + \frac{\pi}{3} - 2k\pi = x \\
x = \frac{2\pi}{3} - 2k\pi \vee x = \frac{4\pi}{3} - 2k\pi \\}\)
Jedno rozwiązanie jest prawidłowe - \(\displaystyle{ x=\frac{2\pi}{3}-2k\pi}\), ale drugie już nie :< W odpowiedziach jest drugie rozwiązanie \(\displaystyle{ x=-\frac{2\pi}{3}-2k\pi}\). Co popsułem?
Równanie trygonometryczne - wzór redukcyjny
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Równanie trygonometryczne - wzór redukcyjny
Zapisałeś inaczej to samo rozwiązanie. Żeby było zapisane elegancko, jak w książce to od razu wylicz x czyli napisz
\(\displaystyle{ \pi - x= \frac{ \pi }{3} \Rightarrow x= \frac{2 \pi }{3}\\
x= \frac{2 \pi }{3}+ 2k \pi \vee x= - \frac{2 \pi }{3}+ 2k \pi}\)
Znak minus przed \(\displaystyle{ 2k \pi}\) jest niepotrzebny, bo k jest dowolną liczbą całkowitą więc nasze równania i tak obejmą wszystkie rozwiązania ujemne i dodatnie.
\(\displaystyle{ \pi - x= \frac{ \pi }{3} \Rightarrow x= \frac{2 \pi }{3}\\
x= \frac{2 \pi }{3}+ 2k \pi \vee x= - \frac{2 \pi }{3}+ 2k \pi}\)
Znak minus przed \(\displaystyle{ 2k \pi}\) jest niepotrzebny, bo k jest dowolną liczbą całkowitą więc nasze równania i tak obejmą wszystkie rozwiązania ujemne i dodatnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 15 gru 2010, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Równanie trygonometryczne - wzór redukcyjny
Dzięki, nie zauważyłem tego. Z tym minusem/plusem przed \(\displaystyle{ 2k\pi}\) już ogarnąłem, ale jakoś wolę zostawić sobie na koniec taki znak jaki mi wyszedł, żeby mi się nie pomieszało ;]
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie trygonometryczne - wzór redukcyjny
Możesz tak robić, ale naturalnym sposobem jest : wykres kosinusa; wykres (-0,5); i odczytanie gdzie się przecinają.quebec pisze:Hej.
Mam takie prościutkie równanie: \(\displaystyle{ \cos x = -\frac{1}{2}}\)
Wiem, że rozwiązać to trzeba z wzoru redukcyjnego...