Trygonometria i ulamki

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
treeoot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 mar 2011, o 20:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Belgia

Trygonometria i ulamki

Post autor: treeoot »

Witam,
Mam problem z wprowadzeniem do trygonometrii oraz z ułamkami.
Problem polega na tym, ze nic z tych dwóch działów nie rozumiem, a muszę by zdać do nast. klasy.
Może wytłumaczę w jakiej sytuacji się znajduje...
Mieszkam za granica, edukacje matematyczna w języku polskim zakończyłem w wieku dziesięciu lat.
Co za tym idzie, matematyka i wzory wszędzie są takie same, jednak typowe zwroty/nazwy czy tez definicje poszczególnych elementów mogą się znikomo różnić. Jedak postaram się to przetłumaczyć dosłownie, tak by to Wam jak najbardziej przybliżyć i ułatwić wytłumaczenie mi tego.
Jeżeli w niektórych elementach, których nie rozumiem, brakuje losowych/przykładowych danych żeby przykładowo rozwiązać ten problem, powiedzcie a od razu Wam takowe dostarczę.
Z góry Wam dziękuję.
Trygonometria
Do trygonometrii miałem dopiero wprowadzenie... I cale szczęście bo będzie tego niedużo, a jak zrozumiem podstawy to później wszystko ruszy samo z miejsca.
Jak obliczać \(\displaystyle{ tan}\)(styczna? Dobrze rozumuje?) kata ostrego.
Jak obliczać \(\displaystyle{ sin}\)(sinus) kata ostrego.
Jaka jest różnica miedzy \(\displaystyle{ sin}\) a \(\displaystyle{ sin-1}\) <= Jaka jest różnica w obliczeniach?
Jaka jest różnica miedzy \(\displaystyle{ tan}\) a \(\displaystyle{ tan-1}\)<= Jaka jest różnica w obliczeniach?

To by było na tyle. Na prawdę serdecznie dziękuję tym, którzy podejmą się tego trudnego zadania jakim jest naświetlenie mi tego.
Ratujecie mi życie.
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2011, o 10:06 przez admin, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Zamieszczaj tematy w odpowiednich działach.
Awatar użytkownika
Kamil Wyrobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 644
Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 60 razy

Trygonometria i ulamki

Post autor: Kamil Wyrobek »

A, więc postaram się po kolei:

1. Nie wiem o cho chodzi z tym \(\displaystyle{ tan \alpha}\) być może chodzi Ci o \(\displaystyle{ \tan \alpha}\)
2. Sinus \(\displaystyle{ ( \sin \alpha )}\) to po prostu stosunek przyprostokątnej leżącej na przeciw kąta do przeciwprostokątnej trójkąta.
3. Różnica między \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) a \(\displaystyle{ \sin \alpha - 1}\) jest taka, że wykres tego drugiego będzie przesunięty o 1 w dół.
4. Tak samo jak w punkcie 3.

Aha nie piszę się \(\displaystyle{ \sin}\) tylko \(\displaystyle{ \sin \alpha}\). Ponieważ funkcje trygonometryczne zawsze liczy się w odniesieniu do danego kąta.


Jaka różnica w obliczeniach? Hmmm...
Na przykładzie. Powiedzmy, że:

\(\displaystyle{ \sin (30^o) - 1}\) Masz to obliczyć

\(\displaystyle{ \sin (30^o) = \frac{1}{2}}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{2} - 1 = - \frac{1}{2}}\)
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Trygonometria i ulamki

Post autor: Crizz »

A nie chodziło przypadkiem o \(\displaystyle{ \sin^{-1}}\) i \(\displaystyle{ tan^{-1}}\)?
ODPOWIEDZ