Rozwiąż nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 19 wrz 2006, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WWA
- Podziękował: 26 razy
Rozwiąż nierówność
Rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ 4\sqrt{3}cosx-2sinx-5 q 0}\)
Pomoc jakas pilnie potrzebna.....wogole nie wiem jak dorwać się do x-a przy tych funkcjach, odpowiedzą powinien być kąt, przez co jeszcze bardziej nie wiem jak
\(\displaystyle{ 4\sqrt{3}cosx-2sinx-5 q 0}\)
Pomoc jakas pilnie potrzebna.....wogole nie wiem jak dorwać się do x-a przy tych funkcjach, odpowiedzą powinien być kąt, przez co jeszcze bardziej nie wiem jak
-
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 19 wrz 2006, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WWA
- Podziękował: 26 razy
Rozwiąż nierówność
hmmmm....chyba pozno juz jest, nie moge rozkminic jak ten wzór tu zastosować...i po co dzielic przez 4 i ulamki robic?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Rozwiąż nierówność
a dobrze przepisałeś przykład bo mi liczby nie pasują 4 i 2 odpowiednio przy cos i sin , bo powinny być takie same by móc zastosować to co napisalem
-
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 19 wrz 2006, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WWA
- Podziękował: 26 razy
Rozwiąż nierówność
no dobrze przepisalem, sproboje zrobic z 4 przy sinusie
EDIT:
ale i tak, jak mam uzyc tego wzoru co dales, jak ja tam mam takie same kąty (tylko x)
EDIT:
ale i tak, jak mam uzyc tego wzoru co dales, jak ja tam mam takie same kąty (tylko x)
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Rozwiąż nierówność
to podziel przez 8
[ Dodano: 20 Grudzień 2006, 20:33 ]
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2} \cos x - \frac{1}{2} \sin x}\)
\(\displaystyle{ \sin 60 \cos x - \cos 60 \sin x}\)
i potem mój wzór
[ Dodano: 20 Grudzień 2006, 20:33 ]
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2} \cos x - \frac{1}{2} \sin x}\)
\(\displaystyle{ \sin 60 \cos x - \cos 60 \sin x}\)
i potem mój wzór
-
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 19 wrz 2006, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WWA
- Podziękował: 26 razy
Rozwiąż nierówność
cholerka, jednak tępy jestem, co mam z tym dalej zrobic....
\(\displaystyle{ sin(60 -x) q \frac{5}{6}}\)
\(\displaystyle{ sin(60 -x) q \frac{5}{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Rozwiąż nierówność
chyba było podzielić przez 8
[ Dodano: 20 Grudzień 2006, 20:50 ]
a jak masz
sin t >1/2 to jak to robisz ??
[ Dodano: 20 Grudzień 2006, 20:51 ]
i wiadomo -1
[ Dodano: 20 Grudzień 2006, 20:50 ]
a jak masz
sin t >1/2 to jak to robisz ??
[ Dodano: 20 Grudzień 2006, 20:51 ]
i wiadomo -1
-
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 19 wrz 2006, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WWA
- Podziękował: 26 razy
Rozwiąż nierówność
fakt, tam na koncu 5/8 jest, zle przepisalem
jak mam sint >1/2 to hmmm.....
wynik to będzie jakis kąt +2kΠ
tylko jak ten kąt znalezc to nie wiem, 5/8 nie jest odpowiednia dla zadnego charakterystycznego kąta..
jak mam sint >1/2 to hmmm.....
wynik to będzie jakis kąt +2kΠ
tylko jak ten kąt znalezc to nie wiem, 5/8 nie jest odpowiednia dla zadnego charakterystycznego kąta..
-
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 19 wrz 2006, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WWA
- Podziękował: 26 razy
Rozwiąż nierówność
to jeszcze 2 z tej serii i koniec:D
sin10x*sin2x - sin9x*sin3x =0
tg(pi/4 -x) - tg(x+ pi/4) = 2tg(pi/4 -x*tg(pi/4 +x)
sin10x*sin2x - sin9x*sin3x =0
tg(pi/4 -x) - tg(x+ pi/4) = 2tg(pi/4 -x*tg(pi/4 +x)
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ \cos a - \cos b= -2 \sin \frac{a+b}{2} \cdot \sin \frac{a-b}{2}}\)
u Nas jest prawa strona - trzeba wyznacyc "a" i "b"
[ Dodano: 20 Grudzień 2006, 22:57 ]
(a+b)/2===10 i (a-b)/2==2 --> a===, b===,
to do sinusów
[ Dodano: 20 Grudzień 2006, 22:59 ]
\(\displaystyle{ tg a - tg b = \frac{\sin (a-b)}{\ cos a \cos b}}\)
[ Dodano: 20 Grudzień 2006, 23:02 ]
tg (pi/4) ===1, wiec powinno wszystko ładnie iść
u Nas jest prawa strona - trzeba wyznacyc "a" i "b"
[ Dodano: 20 Grudzień 2006, 22:57 ]
(a+b)/2===10 i (a-b)/2==2 --> a===, b===,
to do sinusów
[ Dodano: 20 Grudzień 2006, 22:59 ]
\(\displaystyle{ tg a - tg b = \frac{\sin (a-b)}{\ cos a \cos b}}\)
[ Dodano: 20 Grudzień 2006, 23:02 ]
tg (pi/4) ===1, wiec powinno wszystko ładnie iść
-
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 19 wrz 2006, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WWA
- Podziękował: 26 razy
Rozwiąż nierówność
ok co do sinusów to doszedłem do czegoś takiego:
sin7x*sinx=0
jak to dalej ugryzc
sin7x*sinx=0
jak to dalej ugryzc