znak wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

znak wyrażenia

Post autor: bliznieta07129 »

Ustal znak wyrażenia \(\displaystyle{ \cos (\sin 2x+0,5}\)). Odpowiedź uzasadnij.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2011, o 20:48 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

znak wyrażenia

Post autor: lukasz1804 »

Zauważ, że \(\displaystyle{ -\frac{\pi}{2}<-0,5=-1+0,5\le\sin 2x+0,5\le 1+0,5=1,5<\frac{\pi}{2}}\).
ODPOWIEDZ