1.Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ cos(x-1) = x^{2} - 2x +2}\)
Ja wywnioskowałem tak:
Jest to funkcja cos przesunięta o jedną jednostkę w prawo. Dlatego D: <-1;1>. Z tego wynika:
\(\displaystyle{ -1 \le x^{2} - 2x +2 \le 1}\)
\(\displaystyle{ x = 1}\).
Czy dobry jest tok myślenia?
2. Naszkicuj wykres funkcji:
\(\displaystyle{ f(x) = \sqrt{2}(sinx + cosx)}\)
3. Naszkicuj wykres funkcji :
\(\displaystyle{ f(x) = cosx^{ \sqrt{\left| cosx\right|-1 } }}\)
Równanie trygonometryczne i wykres funkcji
- Kamil Wyrobek
- Użytkownik
- Posty: 644
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 60 razy
Równanie trygonometryczne i wykres funkcji
Jest to bardzo dobry tok myślenia
Z tym, że dziedzina \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) to \(\displaystyle{ (- \infty ,+ \infty )}\) natomiast zbiór wartości to \(\displaystyle{ (-1,1)}\)
Z tym, że dziedzina \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) to \(\displaystyle{ (- \infty ,+ \infty )}\) natomiast zbiór wartości to \(\displaystyle{ (-1,1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie trygonometryczne i wykres funkcji
1) Dodam, taki sposób (bo inne tego typu tak idą) :
\(\displaystyle{ cos(x-1)=(x-1)^2+1}\)
2)
\(\displaystyle{ \sqrt 2=2\cdot \frac{\sqrt 2}{2}}\)
3) Zacznij od ustalenia dziedziny.
\(\displaystyle{ cos(x-1)=(x-1)^2+1}\)
2)
\(\displaystyle{ \sqrt 2=2\cdot \frac{\sqrt 2}{2}}\)
3) Zacznij od ustalenia dziedziny.