Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
-
ivonek
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 12 paź 2010, o 17:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: ivonek »
Oblicz wartość wyrażenia:
\(\displaystyle{ \frac{2\sin ^{2} 50 ^{\circ} - 1}{2\ctg 95^{\circ} \cdot \cos ^{2}175 ^{\circ} }}\)
2. znajdź najmniejsze dodatnie rozwiązanie rówania:
\(\displaystyle{ \log_{3}\ctg\frac{\pi x}{15}+\frac{1}{2}= 0}\)
Ostatnio zmieniony 11 mar 2011, o 14:39 przez
Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Post
autor: kropka+ »
1. Wskazówka:
\(\displaystyle{ \\
50= 45+ 5\\
95= 90+ 5\\
175= 180- 5}\)
2. Skorzystaj z definicji logarytmu.