Uzasadnić, że tożsamość jest równością

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Uzasadnić, że tożsamość jest równością

Post autor: R33 »

Uzasadnij, że jeśli \(\displaystyle{ \alpha \neq 45^{\circ} + k \cdot 180^{\circ}, k \in C}\) to równość \(\displaystyle{ \frac{tg \alpha +1}{tg \alpha -1}= \frac{sin \alpha + cos \alpha}{sin \alpha - cos \alpha}}\).
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Uzasadnić, że tożsamość jest równością

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \frac{tg \alpha +1}{tg \alpha -1}= \frac{ \frac{sin\alpha}{cos\alpha} +1}{\frac{sin\alpha}{cos\alpha}-1}=...}\)
wspólny mianownik
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Uzasadnić, że tożsamość jest równością

Post autor: R33 »

A co ma w ogóle do tego fakt, że kąt nie może być 45 stopni?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Uzasadnić, że tożsamość jest równością

Post autor: anna_ »

Mianownik musi być różny od zera.
ODPOWIEDZ