miary kątów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
juti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 14 paź 2010, o 13:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

miary kątów

Post autor: juti »

Niech \(\displaystyle{ \alpha}\) i\(\displaystyle{ \beta}\) oznaczaja miary katów ostrych trójkąta prostokątnego i \(\displaystyle{ \frac{sin \alpha }{ctg \beta }= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)Zatem
a)\(\displaystyle{ sin \alpha = \sqrt{3} ,ctg \beta =2}\)
b)\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{3} }{2} ,ctg \beta =1}\)
c)\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{1}{2} ,tg \beta = \sqrt{3}}\)
d)\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{1}{2},ctg \beta = \sqrt{3}}\)
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

miary kątów

Post autor: Inkwizytor »

\(\displaystyle{ \frac{sin \alpha }{ctg \beta }= sin \alpha \cdot \frac{1}{ctg \beta }= sin \alpha \cdot tg \alpha}\)
Podstawiaj odpowiedzi do odpowiedniego równania (tak żeby było najłatwiej) i znajdziesz ta która pasuje
juti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 14 paź 2010, o 13:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

miary kątów

Post autor: juti »

czyli odp.A ?
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

miary kątów

Post autor: Inkwizytor »

nie (własności sinusa)
juti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 14 paź 2010, o 13:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

miary kątów

Post autor: juti »

to która w końcu odp?
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

miary kątów

Post autor: Inkwizytor »

jesli odrzucimy a) to czy jest pośród nich jedna która pasuje? (podpowiem że tak i tylko jedna)
ODPOWIEDZ