czy ta tożsamość jest nieprawdziwa :
\(\displaystyle{ \frac{1}{\cos x} - \frac{\cos x}{1+ \sin x} = \tg x}\)
tożsamość trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
tożsamość trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 9 mar 2011, o 15:03 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
tożsamość trygonometryczna
Ta tożsamość jest prawdziwa. (Lewa i prawa strona mają sens dla tych samych \(\displaystyle{ x}\) i zachodzi równość.)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
tożsamość trygonometryczna
to jak to ma wyglądać po pierwszym przekształceniu lewej strony?
-- 9 mar 2011, o 17:09 --
bo mi wychodzi, że lewa strona jest równa \(\displaystyle{ \frac{\sin^2 x}{\cos x}}\)
-- 9 mar 2011, o 17:09 --
bo mi wychodzi, że lewa strona jest równa \(\displaystyle{ \frac{\sin^2 x}{\cos x}}\)
Ostatnio zmieniony 9 mar 2011, o 20:00 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Czy o to chodziło?
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Czy o to chodziło?
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
tożsamość trygonometryczna
\(\displaystyle{ \frac{1}{\cos x} - \frac{\cos x}{1+ \sin x} = \frac{1+\sin x-\cos^2x}{\cos x(1+\sin x)}=\frac{(1-\cos^2x)+\sin x}{\cos x(1+\sin x)}=\frac{\sin^2x+\sin x}{\cos x(1+\sin x)}=\frac{\sin x(1+\sin x)}{\cos x(1+\sin x)}=\frac{\sin x}{\cos x}=\tg x}\)