Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ 4 \sin( \pi x)= 4x ^{2}-4x+5}\)
Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
Ostatnio zmieniony 8 mar 2011, o 20:44 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol sinusa to \sin
Powód: symbol sinusa to \sin
- Myrthan
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 16 kwie 2010, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bliżej niż myślisz
- Pomógł: 3 razy
Równanie trygonometryczne
Proponuje spróbować narysować oba wykresy i zobaczyć gdzie przyjmują taką sama wartość. Wystarczy zwykła delta z prawej, powinno wszystko być jasne po narysowaniu. (jeśli nie to liczysz wierzchołek wykresu i ramiona do góry)
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie trygonometryczne
Sęk w tym, że delta jest dodatnia, więc zrobiłem coś takiego po prawej stronie:
\(\displaystyle{ (x+ \frac{1}{2})(x- \frac{3}{2}) +2}\)
Narysowałem ten wykres, obliczyłem x i y wierzchołkowe, przesunałęm o dwie jednostki do góry i ta parabola nie przecina się z sinusoidą. Sinusoida osiąga wartość 1 w punkcie \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\) a parabola w punkcie \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) A jest to jedyna jedyna wspólna wartość dla obu wykresów.
\(\displaystyle{ (x+ \frac{1}{2})(x- \frac{3}{2}) +2}\)
Narysowałem ten wykres, obliczyłem x i y wierzchołkowe, przesunałęm o dwie jednostki do góry i ta parabola nie przecina się z sinusoidą. Sinusoida osiąga wartość 1 w punkcie \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\) a parabola w punkcie \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) A jest to jedyna jedyna wspólna wartość dla obu wykresów.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie trygonometryczne
Nie rozumiem.. \(\displaystyle{ \sin \frac{ \pi} {2} =1}\)...
Ostatnio zmieniony 8 mar 2011, o 21:23 przez Shusheiri, łącznie zmieniany 1 raz.