Sprawdź tożsamość
Sprawdź tożsamość
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{\cos \alpha }-\cos \alpha \right) \left( \frac{1}{\sin \alpha } - \sin \alpha \right) \left( \tg \alpha + \ctg \alpha \right) = 1}\)
Ostatnio zmieniony 7 mar 2011, o 21:57 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Sprawdź tożsamość
Zamień \(\displaystyle{ \tg \alpha=\frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }}\) i \(\displaystyle{ \ctg \alpha=\frac{\cos \alpha }{\sin \alpha }}\). Poza tym pamiętaj o jedynce trygonometrycznej sprowadzając wyrażenia po lewej stronie do wspólnego mianownika. Np. \(\displaystyle{ 1-\cos^2 \alpha =\sin^2 \alpha}\). A w trzecim nawiasie po zamienieniu i sprowadzeniu do wspólnego mianownika \(\displaystyle{ \sin^2 \alpha +\cos^2 \alpha =1}\). Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 7 mar 2011, o 22:40 przez mateuszek89, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprawdź tożsamość
Hmm... zamieniam trzeci nawias i wychodzi mi coś takiego:
\(\displaystyle{ \left( \frac{\sin ^{2} \alpha + \cos ^{2} \alpha }{\sin \alpha \cos \alpha } \right)}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{\sin \alpha \cos \alpha } \right)}\)
Dobrze robię? Jeśli tak, to co dalej?
Aha, i jaki błąd w formule?
\(\displaystyle{ \left( \frac{\sin ^{2} \alpha + \cos ^{2} \alpha }{\sin \alpha \cos \alpha } \right)}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{\sin \alpha \cos \alpha } \right)}\)
Dobrze robię? Jeśli tak, to co dalej?
Aha, i jaki błąd w formule?
Ostatnio zmieniony 14 mar 2016, o 00:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Sprawdź tożsamość
No, ale właśnie nie wiem, co po:
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{\sin \alpha \cos \alpha } \right)}\) co z tego wynika?
Poza tym mam kłopot też z dwoma pierwszymi nawiasami. Nie wiem, co i jak...
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{\sin \alpha \cos \alpha } \right)}\) co z tego wynika?
Poza tym mam kłopot też z dwoma pierwszymi nawiasami. Nie wiem, co i jak...
Ostatnio zmieniony 14 mar 2016, o 00:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Sprawdź tożsamość
Sprowadzaj do wspólnego mianownika i skorzystaj 2 razy z 1 trygonometrycznej. W pierwszym nawiasie \(\displaystyle{ 1-\cos^2 \alpha =\sin^2 \alpha}\) a w drugim \(\displaystyle{ 1-\sin^2 \alpha =\cos^2 \alpha}\)