rozwiąż równanie dla \(\displaystyle{ x \in \left<0;2 \pi \right>}\)
\(\displaystyle{ \sin2x>\sin x}\)
rozwiązać równanie
rozwiązać równanie
Ostatnio zmieniony 7 mar 2011, o 21:27 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
rozwiązać równanie
Szukasz miejsc zerowych.
\(\displaystyle{ \sin x=0 \Rightarrow x\in \left\{ 0, \pi, 2\pi\right\} \\
\cos x= \frac{1}{2} \Rightarrow x\in \left\{ \frac{\pi}{3}, \frac{5}{3}\pi \right\}}\)
Teraz patrzysz na wykres i możesz podać przedziały:
\(\displaystyle{ x\in \left( 0, \frac{\pi}{3} \right) \cup \left( \frac{5}{3}\pi, 2\pi \right)}\)
\(\displaystyle{ \sin x=0 \Rightarrow x\in \left\{ 0, \pi, 2\pi\right\} \\
\cos x= \frac{1}{2} \Rightarrow x\in \left\{ \frac{\pi}{3}, \frac{5}{3}\pi \right\}}\)
Teraz patrzysz na wykres i możesz podać przedziały:
\(\displaystyle{ x\in \left( 0, \frac{\pi}{3} \right) \cup \left( \frac{5}{3}\pi, 2\pi \right)}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
rozwiązać równanie
a nie prościej po prostu narysować oba wykresy funkcji z pierwszego postu i odczytać wyniki?