Równianie trygonometryczne.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
kwarc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 4 paź 2009, o 12:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

Równianie trygonometryczne.

Post autor: kwarc »

Proszę tylko o wskazówki:
Rozwiąż równianie \(\displaystyle{ sin ^{4} \frac{x}{2} +cos ^{4} \frac{x}{2} = \frac{5}{8}}\) w przedziale \(\displaystyle{ < -\pi, \pi >}\)

Przekształciłem do wzoru skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ 1-2sin ^{2} \frac{x}{2}(1-sin ^{2} \frac{x}{2} )= \frac{5}{8}}\)

Oczywiście przekształciłem to do równania z parametrem jednak nic z niego nie wynika (ma ono miejsce zerowe prawdopodobnie w jakieś niecałkowitej liczbie), jeżeli popełniam błędy w rozumowaniu proszę dać.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Równianie trygonometryczne.

Post autor: florek177 »

masz dobrze, rozwiązania równania kwadratowego to \(\displaystyle{ \frac{1}{4} ; \frac{3}{4}}}\)

teraz tylko kąty.
Awatar użytkownika
kwarc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 4 paź 2009, o 12:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

Równianie trygonometryczne.

Post autor: kwarc »

Dzięki wielkie, zapomniałem o minusie przy wymnażaniu nawiasu. Co to będzie na maturze :/
ODPOWIEDZ