stosunek boków prostokąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
juti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 14 paź 2010, o 13:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

stosunek boków prostokąta

Post autor: juti »

stosunek boków prostokąta wynosi \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)zatem cosinus kąta ostrego między przekatnymi jest równy
a)\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
b)\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
c)\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
d)\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

stosunek boków prostokąta

Post autor: Kacperdev »

C
juti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 14 paź 2010, o 13:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

stosunek boków prostokąta

Post autor: juti »

a mógłbyś wyjaśnić skad taki wynik
Adriansurf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 8 mar 2011, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 1 raz

stosunek boków prostokąta

Post autor: Adriansurf »

Długość przekątnych to \(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{3}}{3}}\). Połowa przekątnej jest taka sama jak długość krótszego boku prostokąta. Wobec tego liczymy cosinus kąta w trójkącie równoboczym, czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
ODPOWIEDZ