sinus kąta ostrego

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Gaba02
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 mar 2011, o 15:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 1 raz

sinus kąta ostrego

Post autor: Gaba02 »

Sinus kąta ostrego alfa jest równy \(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\). Wynika stąd, że:
A: \(\displaystyle{ \tg \alpha = 0,75}\)
B: \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{3}{5}}\)
C: \(\displaystyle{ \frac{1}{\tg \alpha } = \frac{4}{3}}\)
D: \(\displaystyle{ \alpha \approx 54^\circ}\)
Ostatnio zmieniony 7 mar 2011, o 17:58 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

sinus kąta ostrego

Post autor: Kacperdev »

B
Gaba02
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 mar 2011, o 15:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 1 raz

sinus kąta ostrego

Post autor: Gaba02 »

A można wiedzieć dlaczego odp. B?:)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

sinus kąta ostrego

Post autor: Lbubsazob »

Jeżeli \(\displaystyle{ \sin\alpha= \frac{4}{5}}\), to można się domyśleć, że tu biega o trójkąt o bokach \(\displaystyle{ 3,4,5}\), więc od razu widać, że poprawne będzie B.
A jeżeli chcesz się przekonać, to:
A) Policz najpierw \(\displaystyle{ \cos\alpha}\) z jedynki trygonometrycznej, a potem \(\displaystyle{ \tg\alpha}\)
B) Patrz pierwsza część pkt A
C) Jak znasz \(\displaystyle{ \tg\alpha}\), to teraz sprawdź, ile ma jego odwrotność
D) Zobacz w tablicach, ile ma mniej więcej \(\displaystyle{ \sin 54^\circ}\)
ODPOWIEDZ