geometria-ostrosłup

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tommy14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 8 gru 2006, o 17:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 33 razy

geometria-ostrosłup

Post autor: tommy14 »

Mam problem z tym zadaniem. Rozwiąże mi je ktoś dokładnie?

Kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma miarę 60°. Oblicz pole podstawy tego ostrosłupa, jeżeli wysokość ostrosłupa jest równa 7√3 cm.
mospin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 17 gru 2006, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Brzezin k./Łodzi
Pomógł: 8 razy

geometria-ostrosłup

Post autor: mospin »

no dobra więc tak spodek wysokości dzieli wysokości podstawy w stosunku 2:1 (ta część od wierzchołka jest dłuższa) bo to trójkąt równoboczny jest ponadto jeśli mamy wysokość całego ostrosłupa \(\displaystyle{ H=7\sqrt{3}}\) i kąt nachylenia to teraz tg tego kąta będzie wynosił \(\displaystyle{ \frac{H}{\frac{h}{3}}}\) czyli \(\displaystyle{ \frac{7\sqrt{3}}{\frac{h}{3}}=\frac{21\sqrt{3}}{h}}\)ponadto wiemy że \(\displaystyle{ tg 60=\sqrt{3}}\) więc \(\displaystyle{ h=21}\) a ponieważ w trójkącie równobocznym \(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\) to otrzymujemy po podstawieniu że \(\displaystyle{ a=14\sqrt{3}}\) czyli mamy wszystkie potrzebne dane
ODPOWIEDZ