Witam.
Probowalam na wszystkie sposoby, nie umie juz nic wymyslec.
Podstawiam 1 trygonometryczna nastepnie funkcja kwadratowa... itd
Moze Wy jakis pomysl:
Wykaż, że wartośc wyrażenia
\(\displaystyle{ \frac{sin ^{2} \alpha -3tg \alpha }{2cos \alpha }}\)
jest liczbą niewymierną
wyrazenie liczba niewymierna
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
wyrazenie liczba niewymierna
no gdy \(\displaystyle{ \alpha =0}\) to wartosc wyrazenia tez jest =0 a 0 jest liczba wymierną
Ostatnio zmieniony 5 mar 2011, o 19:22 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
wyrazenie liczba niewymierna
To w końcu wymierną czy niewymierną?
To wyrażenie nie będzie ani zawsze wymierne, ani zawsze niewymierne. Możesz użyć np. wzorów połówkowych tangensów, otrzymasz wzór na wartość tego wyrażenia jako funkcję \(\displaystyle{ \tg\frac{\alpha}{2}}\), która to funkcja będzie ciągłą funkcją wymierną - dla różnych wartości argumentu będzie osiągała zarówno wartości wymierne, jak i niewymierne. Sam zresztą potwierdziłeś kontrprzykład.
To wyrażenie nie będzie ani zawsze wymierne, ani zawsze niewymierne. Możesz użyć np. wzorów połówkowych tangensów, otrzymasz wzór na wartość tego wyrażenia jako funkcję \(\displaystyle{ \tg\frac{\alpha}{2}}\), która to funkcja będzie ciągłą funkcją wymierną - dla różnych wartości argumentu będzie osiągała zarówno wartości wymierne, jak i niewymierne. Sam zresztą potwierdziłeś kontrprzykład.