Jak rozpisać \(\displaystyle{ \cos4 \alpha}\) za pomocą \(\displaystyle{ \cos2 \alpha}\) gdy \(\displaystyle{ \cos2 \alpha =2\cos ^{2} \alpha -1}\)?
(bo w zadaniu mam podaną wartość \(\displaystyle{ \cos \alpha}\))
Jak rozpisać cos4x
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 13 lis 2010, o 16:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
Jak rozpisać cos4x
W zadaniu mam podane, że \(\displaystyle{ \cos \alpha= \frac{1}{4}( \sqrt{6}- \sqrt{2})}\)
W notatkach mam, że \(\displaystyle{ \cos2 \alpha=- \frac{ \sqrt{3} }{2}}\), a potem \(\displaystyle{ \cos4 \alpha}\) jest rozpisany \(\displaystyle{ = \cos2 \cdot 2 \alpha=2 \cdot (- \frac{ \sqrt{3} }{2} ) ^{2}-1= \frac{1}{2}}\)
W notatkach mam, że \(\displaystyle{ \cos2 \alpha=- \frac{ \sqrt{3} }{2}}\), a potem \(\displaystyle{ \cos4 \alpha}\) jest rozpisany \(\displaystyle{ = \cos2 \cdot 2 \alpha=2 \cdot (- \frac{ \sqrt{3} }{2} ) ^{2}-1= \frac{1}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 5 mar 2011, o 20:07 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol mnozenia to \cdot
Powód: symbol mnozenia to \cdot