Rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: R33 »

\(\displaystyle{ tg 110^{\circ} \cdot tg200^{\circ} - 2cos2x=0}\)

Robię to tak:
\(\displaystyle{ -1 -2cos2x = 0 \\ cosx = \frac{1}{2} \\ x = \frac{\pi}{3} + 2k \pi \vee x = - \frac{\pi}{3} + 2k \pi}\)

Natomiast w odp. są podobne wyniki, tyle, że jest \(\displaystyle{ +k \pi}\) .
Ostatnio zmieniony 5 mar 2011, o 15:02 przez R33, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Rozwiąż równanie

Post autor: miodzio1988 »

A gdzie masz to rownanie?
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: R33 »

Poprawione.
miodzio1988

Rozwiąż równanie

Post autor: miodzio1988 »

A podwojny argument gdzie Ci znika?
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: R33 »

Nie rozumiem?
miodzio1988

Rozwiąż równanie

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ -1 -2cos2x = 0 \\ cosx = \frac{1}{2} \\}\)
skąd to prejście?
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: R33 »

\(\displaystyle{ -2cos2x = 1 \\ cos2x = - \frac{1}{2} \\ 2 cos^{2}x -1 = - \frac{1}{2} \\ 2cos^{2}x = \frac{1}{2} \\ cos^{2}x = \frac{1}{4} \\ cosx = \frac{1}{2} \vee cosx = - \frac{1}{2}}\)-- 6 marca 2011, 10:40 --Mógłby ktoś jakoś pomóc?
ODPOWIEDZ