Oblicz wartość cosinusa, znając wart. tangensa
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Oblicz wartość cosinusa, znając wart. tangensa
Oblicz \(\displaystyle{ cos 2 \alpha}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ tg \alpha = 4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Oblicz wartość cosinusa, znając wart. tangensa
\(\displaystyle{ \cos {2 \alpha }=\cos^2 \alpha -\sin^2 \alpha .}\)
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Oblicz wartość cosinusa, znając wart. tangensa
No ale co dalej, ja osobiście próbowałem tak wcześniej:
\(\displaystyle{ 4 = \frac{sin \alpha}{cos \alpha}}\)
i podnosiłem do kwadratu,ale nic z tego.
\(\displaystyle{ 4 = \frac{sin \alpha}{cos \alpha}}\)
i podnosiłem do kwadratu,ale nic z tego.
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Oblicz wartość cosinusa, znając wart. tangensa
Pamiętaj, że \(\displaystyle{ \sin^2 x+\cos^2 x=1}\) korzystając z tego i z tego, że \(\displaystyle{ \tg x=4}\) obliczysz już to łatwo.
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Oblicz wartość cosinusa, znając wart. tangensa
To też robiłem no i wychodzi takie coś:
\(\displaystyle{ 16 = \frac{1 - cos^{2} \alpha}{cos^{2} \alpha}}\)
\(\displaystyle{ 16 = \frac{1 - cos^{2} \alpha}{cos^{2} \alpha}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Oblicz wartość cosinusa, znając wart. tangensa
no to teraz oblicz z tego \(\displaystyle{ \cos \alpha}\).
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Oblicz wartość cosinusa, znając wart. tangensa
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{ \sqrt{17}}{17} \\ cos 2 \alpha = 2 \cdot \frac{17}{289} - 1}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Oblicz wartość cosinusa, znając wart. tangensa
lub liczba przeciwna. Teraz liczysz \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) albo zauważasz, że \(\displaystyle{ \cos^2 x-\sin^2 x=2\cos^2 x-1}\) i możesz podstawić.
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Oblicz wartość cosinusa, znając wart. tangensa
Ale przecież w tablicach jest wzór:
\(\displaystyle{ cos 2 \alpha = 2 cos^{2} \alpha - 1}\)
\(\displaystyle{ cos 2 \alpha = 2 cos^{2} \alpha - 1}\)