Dziedzina funkcji i funkcja odwrotna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
morsmordre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 5 mar 2011, o 13:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 1 raz

Dziedzina funkcji i funkcja odwrotna

Post autor: morsmordre »

Proszę o pomoc w zadaniu:
Wyznaczyć dziedzinę i funkcję odwrotną funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)=arccos \frac{x}{x+1}}\)
Proszę o jakiekolwiek wskazówki.
miodzio1988

Dziedzina funkcji i funkcja odwrotna

Post autor: miodzio1988 »

Jaka jest ogolna dziedzina takiego arcusa?
morsmordre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 5 mar 2011, o 13:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 1 raz

Dziedzina funkcji i funkcja odwrotna

Post autor: morsmordre »

Nie ma tego w treści zadania, a sama nie potrafię określić.
miodzio1988

Dziedzina funkcji i funkcja odwrotna

Post autor: miodzio1988 »

Zerknij zatem na wiki. Tam masz to napisane
morsmordre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 5 mar 2011, o 13:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 1 raz

Dziedzina funkcji i funkcja odwrotna

Post autor: morsmordre »

Dziedzina ogólna arccos to \(\displaystyle{ [-1;1]}\).
miodzio1988

Dziedzina funkcji i funkcja odwrotna

Post autor: miodzio1988 »

Super. Teraz wiesz, że Twoj argument ma byc w tym przedziale. ROzwiąz dwie nierownosci zatem
morsmordre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 5 mar 2011, o 13:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 1 raz

Dziedzina funkcji i funkcja odwrotna

Post autor: morsmordre »

W jaki sposób mam ułożyć te nierówności?
miodzio1988

Dziedzina funkcji i funkcja odwrotna

Post autor: miodzio1988 »

morsmordre pisze:Dziedzina ogólna arccos to \(\displaystyle{ [-1;1]}\).
wg tego
morsmordre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 5 mar 2011, o 13:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 1 raz

Dziedzina funkcji i funkcja odwrotna

Post autor: morsmordre »

W ten sposób?
\(\displaystyle{ arccos \frac{x}{x+1}>-1}\)//

\(\displaystyle{ arccos \frac{x}{x+1}<1}\)
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Dziedzina funkcji i funkcja odwrotna

Post autor: Crizz »

Po pierwsze, \(\displaystyle{ -1}\) i \(\displaystyle{ 1}\) też należą do dziedziny arcusa cosinusa.

Po drugie, to nie wartość \(\displaystyle{ arccos \frac{x}{x+1}}\) ma się mieścić w tym przedziale, tylko to, z czego liczymy arcus cosinus.
ODPOWIEDZ