Okresowość funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
bienieck
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 7 maja 2010, o 17:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy

Okresowość funkcji

Post autor: bienieck »

Jak zbadać czy funkcja jest funkcją okresową?

\(\displaystyle{ f\left( t\right) = \sin\left( \pi t\right) +\sin\left( \pi ^{2} t\right) +\sin\left( \pi ^{3} t\right)}\)

Gdy miałem sumę dwóch funkcji to miałem przykład, że liczę stosunek pulsacji i największy wspólny dzielnik i to co dostałem to była moja pulsacja zero. Dalej podstawiam do wzoru na T. Jak zbadac ten stosunek dla trzech pulsacji?

Lub jak policzyć okres dowolną inną metodą?
matmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 388
Rejestracja: 14 lis 2010, o 19:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 40 razy

Okresowość funkcji

Post autor: matmi »

Tu policzysz największy wspólny dzielnik z trzech pulsacji..
Nie powinna być jednak liczona najmniejsza wspólna wielokrotność?
ODPOWIEDZ