Wartość ctg17

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
waga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 29 gru 2009, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 8 razy

Wartość ctg17

Post autor: waga »

Witam.
Miałem na spr taki przykład podaj wartość \(\displaystyle{ \ctg 17^{\circ}}\) .Totalnie zgłupiałem i zrobiłem tak>> \(\displaystyle{ \ctg 17^{\circ}= \frac{1}{\tg 17^{\circ}}= \frac{1}{0,3057}=2,8011204}\) Czy to jest dobrze?
Ostatnio zmieniony 3 mar 2011, o 15:53 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Wartość ctg17

Post autor: kropka+ »

waga pisze:Witam.
\(\displaystyle{ \frac{1}{0,3057}=2,8011204}\)
Skąd ten wynik? Sprawdź na kalkulatorze. Ponadto skoro miałeś Tablice matematyczne to z jednej strony tablicy odczytujesz tangens a z drugiej cotangens, więc niepotrzebnie przekształcałeś.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Wartość ctg17

Post autor: Lbubsazob »

Tylko że teraz w tablicach maturalnych są tangensy i nie ma cotangensów.
ODPOWIEDZ