Elementarne równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kuternoga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 24 lis 2006, o 16:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łodz
Podziękował: 4 razy

Elementarne równanie

Post autor: kuternoga »

Jak rozwiązać równanie \(\displaystyle{ \sin{x}=1}\)? Trzeba narysować wykres sinusa i odczytać?
Ostatnio zmieniony 4 sty 2007, o 16:04 przez kuternoga, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
nuclear
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1501
Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 264 razy

Elementarne równanie

Post autor: nuclear »

sinx=1 x=�Π+2kΠ

a do rysunku to rysujesz sinusoidę i zobaczysz wyznaczasz wartosc 1
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

Elementarne równanie

Post autor: Vixy »

pamietaj ze dla sinusa i cosinusa okres wynosi 2 pi , natomiast dla tg i ctg pi ..Odczytac jest łatwo
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

Elementarne równanie

Post autor: DEXiu »

Z usuniętego identycznego tematu:
rahl pisze:mozesz np wziac taki trojkat, dla ktorego sin x = 1, czyli stos. przyprostokatnej do przeciwprostokatnej rowny jest 1. z trojkata zrobi sie wtedy odcinek, a 'x' urosnie do 90 stopni, co w radianach daje \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\). w zwiazku z tym ze funkcja jest okresowa, dodajemy \(\displaystyle{ 2k\pi}\) i jest. :)

albo mozna wziac taka definicje, ze sin x jest rowny stosunkowi rzednej punktu M do dlugosci jego promienia wodzacego, gdzie punkt M sobie lezy gdzies w pierwszej cwiartce. jesli ta wartosc jest rowna jeden, to punkt M lezy na osi y, wiec kat jest rowny 90 stopni i dalej jak w poprzednim przykladzie

ponizej jest rysunek do drugiego przykladu, tyle ze pkt M jest w drugiej cwiartce zamiast pierwszej :)
ODPOWIEDZ