Obliczanie wartości wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
domi04
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 lut 2011, o 18:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nw

Obliczanie wartości wyrażenia

Post autor: domi04 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.

Oblicz wartość wyrażenia  \(\displaystyle{ \frac{ 3\sin\alpha - 5\ cos\alpha }{\sin\alpha + 8\cos\alpha }}\), wiedząc że \(\displaystyle{ \tg\alpha = 4}\)
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

Obliczanie wartości wyrażenia

Post autor: mateuszek89 »

korzystając z tego, że \(\displaystyle{ \tg \alpha =4}\) możesz obliczyć \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) i \(\displaystyle{ \cos \alpha}\)
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Obliczanie wartości wyrażenia

Post autor: Crizz »

Szybciej będzie podzielić licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \cos\alpha}\).
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

Obliczanie wartości wyrażenia

Post autor: mateuszek89 »

Faktycznie nawet o wiele szybciej:)
ODPOWIEDZ