rozwiąz rówanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mariuszK3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował: 22 razy

rozwiąz rówanie

Post autor: mariuszK3 »

\(\displaystyle{ cos ^{2}x - \frac{2 \sqrt{3} }{3} \cdot sin x \cdot cos x- sin ^{2} x=0}\)

i to wiem ze można przeszktałcić do takiej postaci \(\displaystyle{ cos2x- \frac{ \sqrt{3} }{3} sin2x=0}\) ale z tym nie mam pojęcia co zrobić
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

rozwiąz rówanie

Post autor: piasek101 »

Dołożyć \(\displaystyle{ sin^2 2x+cos^2 2x=1}\).
mariuszK3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował: 22 razy

rozwiąz rówanie

Post autor: mariuszK3 »

ale w jakim znaczeniu dołożyć?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

rozwiąz rówanie

Post autor: cosinus90 »

Szybciej jest przerzucić jedną funkcję na drugą stronę i podzielić przez nią obustronnie przy odpowiednich założeniach.
mariuszK3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował: 22 razy

rozwiąz rówanie

Post autor: mariuszK3 »

a mógłbyś dokałdniej troszkę, bo nie wiem za bardzo jak i co mi to da? \(\displaystyle{ ctg2x= \sqrt{3}}\)
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

rozwiąz rówanie

Post autor: cosinus90 »

Źle przekształcone.
Najpierw zrób to dobrze, a potem podstaw \(\displaystyle{ 2x=t}\).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

rozwiąz rówanie

Post autor: piasek101 »

mariuszK3 pisze:ale w jakim znaczeniu dołożyć?
Masz dwa równania i dwie niewiadome - układ.
ODPOWIEDZ