Oblicz wartość dla kąta ostrego
Oblicz wartość dla kąta ostrego
Zad 1.
Wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{\cos \alpha}{1+ \sin\alpha} + \tg \alpha + \frac{1}{\cos \alpha}}\) sprowadź do najprostszej postaci, a następnie oblicz jego wartość dla kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) takiego, że \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{12}{13}}\)
Zad 2.
a) dany jest kąt \(\displaystyle{ x = 45^\circ}\). Wiedząc, że \(\displaystyle{ \tg x < m^2 - m - 19}\), wyznacz liczbę \(\displaystyle{ m}\).
b) Oblicz, dla jakich wartości parametru m istnieje kąt ostry \(\displaystyle{ \alpha}\) taki, że \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{1}{2m}+1}\)
-- 26 lut 2011, o 20:57 --
Bardzo proszę ooo odpowiedź! jestem totalnie w kropce. nie wiem jak sie zabrać za te zadanka!
Wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{\cos \alpha}{1+ \sin\alpha} + \tg \alpha + \frac{1}{\cos \alpha}}\) sprowadź do najprostszej postaci, a następnie oblicz jego wartość dla kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) takiego, że \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{12}{13}}\)
Zad 2.
a) dany jest kąt \(\displaystyle{ x = 45^\circ}\). Wiedząc, że \(\displaystyle{ \tg x < m^2 - m - 19}\), wyznacz liczbę \(\displaystyle{ m}\).
b) Oblicz, dla jakich wartości parametru m istnieje kąt ostry \(\displaystyle{ \alpha}\) taki, że \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{1}{2m}+1}\)
-- 26 lut 2011, o 20:57 --
Bardzo proszę ooo odpowiedź! jestem totalnie w kropce. nie wiem jak sie zabrać za te zadanka!
Ostatnio zmieniony 26 lut 2011, o 20:02 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Oblicz wartość dla kąta ostrego
2a.) Masz przecież zwykłą nierówność kwadratową. Oblicz deltę, wyznacz miejsca zerowe itd.
2b.) Jakie wartości może przyjmować funkcja sinus dla kątów ostrych?
2b.) Jakie wartości może przyjmować funkcja sinus dla kątów ostrych?
Oblicz wartość dla kąta ostrego
nie rozumiem co do punktu b?
Mógłbyś mnie jakoś naprowadzić skoro masz pojęcie ?
Mógłbyś mnie jakoś naprowadzić skoro masz pojęcie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Oblicz wartość dla kąta ostrego
Hmmm... no jakie wartości przyjmuje funkcja sinus dla katów ostrych? Ile wynosi dla \(\displaystyle{ 0^\circ}\), a ile dla \(\displaystyle{ 90^\circ}\)?
Oblicz wartość dla kąta ostrego
No nie wiem, nie mam pojęcia! Funkcja sinus wiem, że dla 30 stopnie wynosi 1/2, dla 45 stopni wynosi pierwiastek z 2 przez 2 a dla 60 stopnie wynosi pierwiastek z 3 przez 2-- 26 lut 2011, o 22:17 --Proszę pomóż! Mam full nauki na poniedziałek z chemii, biologii, fizyki i jeszcze ta matma
Jeżeli tylko wiesz, jak zrobic te zadania, to proszę, pomóż!
Jeżeli tylko wiesz, jak zrobic te zadania, to proszę, pomóż!
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Oblicz wartość dla kąta ostrego
Zamiast czekać na moją odpowiedź, znalazłbyś sobie już dawno wartości sinusa w google.
Chodzi po prostu o wyznaczenie takich \(\displaystyle{ m}\), że \(\displaystyle{ \sin 0^\circ \le \frac{1}{2m}+1<\sin 90^\circ}\)
Chodzi po prostu o wyznaczenie takich \(\displaystyle{ m}\), że \(\displaystyle{ \sin 0^\circ \le \frac{1}{2m}+1<\sin 90^\circ}\)
Oblicz wartość dla kąta ostrego
O mamo! Ale ja zupełnie nie rozumiem o co Ci chodzi. Poważnie! Byłam dość powaznie chora i przez jakiś czas nie chodziłam do szkoły właśnie na zajęcia z trygonometrii i stąd mam takie braki. potrzebuje,żeby mi ktoś wytłumaczył to a nie wytykał, że czegoś nie wiem. po to tu napisałam, ponieważ szukam pomocy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Oblicz wartość dla kąta ostrego
Niczego Ci nie wytknąłem, poza lenistwem. Staram się pomóc, co nie oznacza, że dostaniesz gotowca.sshineee pisze:potrzebuje,żeby mi ktoś wytłumaczył to a nie wytykał, że czegoś nie wiem.
Zatem tłumaczę:sshineee pisze:potrzebuje,żeby mi ktoś wytłumaczył
Ta nierówność wynika z tego, że dla kątów ostrych, im większy kąt, tym większy sinus tego kąta. Wartość podanego wyrażenia ma zatem zawierać się między granicznymi wartościami sinusa (między sinusem zera a sinusem 90 stopni).Crizz pisze: Chodzi po prostu o wyznaczenie takich \(\displaystyle{ m}\), że \(\displaystyle{ \sin 0^\circ \le \frac{1}{2m}+1<\sin 90^\circ}\)
A rozwiązanie tej nierówności to już nie ma nic wspólnego z trygonometrią. Pokaż, jak rozwiązujesz, to sprawdzę, czy dobrze.
Oblicz wartość dla kąta ostrego
\(\displaystyle{ \frac{1}{2m} + 1 =0\\
\frac{1}{2m} = -1 \\
1 = -2m\\
-2m = 1\\
m = -\frac{1}{2}}\)
chyba o to chodzi?
\frac{1}{2m} = -1 \\
1 = -2m\\
-2m = 1\\
m = -\frac{1}{2}}\)
chyba o to chodzi?
Ostatnio zmieniony 27 lut 2011, o 13:01 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Oblicz wartość dla kąta ostrego
Nie o to chodzi, bo rozwiazałaś równanie, a masz nierówność.
Zacznij tak samo:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2m}+1 \ge 0}\)
Wyznacz dziedzinę, sprowadź do wspólnego mianownika. Pomnóż obie strony przez "to, co w mianowniku do kwadratu"i rozwiąż otrzymaną nierówność kwadratową. Potem zajmij się rozwiązaniem drugiej strony nierówności, tzn. \(\displaystyle{ \frac{1}{2m}+1<\sin 90^\circ}\). Tu zacznij od przerzucenia wartości \(\displaystyle{ \sin 90^\circ}\) (jak już ją sobie znajdziesz) na lewą stronę.
Zacznij tak samo:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2m}+1 \ge 0}\)
Wyznacz dziedzinę, sprowadź do wspólnego mianownika. Pomnóż obie strony przez "to, co w mianowniku do kwadratu"i rozwiąż otrzymaną nierówność kwadratową. Potem zajmij się rozwiązaniem drugiej strony nierówności, tzn. \(\displaystyle{ \frac{1}{2m}+1<\sin 90^\circ}\). Tu zacznij od przerzucenia wartości \(\displaystyle{ \sin 90^\circ}\) (jak już ją sobie znajdziesz) na lewą stronę.
Oblicz wartość dla kąta ostrego
Dziedzina to na pewno \(\displaystyle{ m \in (-\infty; 0)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2m} + 1 > 0\\
\frac{1}{2m} + \frac{2m}{2m} >0 \\
\frac{1+2m}{2m} > 0 \\
2m +2m^2 >0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 2^2 - 4 \cdot 2 \cdot 0\\
\Delta = 4\\
\sqrt{\Delta} = 2}\)
\(\displaystyle{ m_1= \frac{-2-2}{4} = -1\\
m_2= \frac{2-2}{4} = 0}\)
Druga strona :
\(\displaystyle{ \frac{1}{2m} + 1 < 1\\
\frac{1}{2m} <0\\
m < 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2m} + 1 > 0\\
\frac{1}{2m} + \frac{2m}{2m} >0 \\
\frac{1+2m}{2m} > 0 \\
2m +2m^2 >0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 2^2 - 4 \cdot 2 \cdot 0\\
\Delta = 4\\
\sqrt{\Delta} = 2}\)
\(\displaystyle{ m_1= \frac{-2-2}{4} = -1\\
m_2= \frac{2-2}{4} = 0}\)
Druga strona :
\(\displaystyle{ \frac{1}{2m} + 1 < 1\\
\frac{1}{2m} <0\\
m < 0}\)
Ostatnio zmieniony 27 lut 2011, o 13:54 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Następnym razem będzie ostrzeżenie.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Następnym razem będzie ostrzeżenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Oblicz wartość dla kąta ostrego
Skad się wzięła taka dziedzina? Tutaj jedyny problem jest w tym, że \(\displaystyle{ m}\) jest w mianowniku.
Druga strona OK. Co do pierwszej z nierówności, to \(\displaystyle{ 2m \cdot 2m\neq 2m^2}\). No i oczywiście rozwiązanie tej nierówności nie kończy się na wyznaczeniu \(\displaystyle{ m_1,m_2}\).
Druga strona OK. Co do pierwszej z nierówności, to \(\displaystyle{ 2m \cdot 2m\neq 2m^2}\). No i oczywiście rozwiązanie tej nierówności nie kończy się na wyznaczeniu \(\displaystyle{ m_1,m_2}\).
Oblicz wartość dla kąta ostrego
Ok, wobec tego nie wiem jak znaleźć dziedzinę inaczej, skoro mówisz, że ta jest wyznaczona źle. Wyznaczałam z mianownika. heh faktycznie 2m * 2m = 4m^2 ) I dalej napisać rozwiazanie równania iii co?
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Oblicz wartość dla kąta ostrego
Zaznaczyć na osi liczbowej, nakreślić parabolkę, odczytać rozwiązanie.
A co do dziedziny, to \(\displaystyle{ m \in (-\infty; 0)}\) jest źle, bo np. odrzucasz \(\displaystyle{ m=3}\). A dla \(\displaystyle{ m=3}\) mamy \(\displaystyle{ \frac{1}{2m}+1=\frac{1}{6}+1=\frac{7}{6}}\). Czy taka liczba jak \(\displaystyle{ \frac{7}{6}}\) nie istnieje? Wydaje mi się, że istnieje. Dla jakiego \(\displaystyle{ m}\) wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{1}{2m}+1}\) nie ma sensu?
A co do dziedziny, to \(\displaystyle{ m \in (-\infty; 0)}\) jest źle, bo np. odrzucasz \(\displaystyle{ m=3}\). A dla \(\displaystyle{ m=3}\) mamy \(\displaystyle{ \frac{1}{2m}+1=\frac{1}{6}+1=\frac{7}{6}}\). Czy taka liczba jak \(\displaystyle{ \frac{7}{6}}\) nie istnieje? Wydaje mi się, że istnieje. Dla jakiego \(\displaystyle{ m}\) wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{1}{2m}+1}\) nie ma sensu?