zad. 1 znajdz wartosci sin,cos,tg,ctg katow ostrych kata powstalego wskutek polaczenia odcinkiem wierzcholka kwadratu srodkiem przeciwleglego boku
zad2. przekatne rombu maja dlugosc 10 cm i 14 cm i dziela go na cztery trojkaty podaj wartosc funkcji trygonometrycznych katow ostrych tych trojkatow
zad 3 przekatna prostokata o bokach dlugosci 1 dm i 2 dm dzieli prostokat na 2 trojkaty
a) znajdz wartosci funkcji trygonometrycznych katow ostrych tych trojkatow
b)jakie sa wartosci funkcji trygonometrycznych katow ostrych trojkata powstalych w skutek podzialu prostokata o bokach 30 dm i 60 dm jego przekatna?
zad 4 oblicz pole rombu o boku 12 i kacie ostrym 60° jakiej dlugosci jest promien okregu wpisanego w ten romb
zad 5 pole rownolegloboku o bokach 6 cm i 16 cm jest rowne 48 cm� znajdz wysokosci i katy rownolegloboku
trygonometria zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 5 lis 2006, o 20:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dzierzoniow
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
trygonometria zadania
zad 4
jesli kat ostry ma 60 stopni i masz dany bok rombu wiec musisz skorzystac z wlasnosci trojkata czylii wysokosc tego rombu wynosi 6 natomiast promien jest polowa wysokosci z polem łatwo
jesli kat ostry ma 60 stopni i masz dany bok rombu wiec musisz skorzystac z wlasnosci trojkata czylii wysokosc tego rombu wynosi 6 natomiast promien jest polowa wysokosci z polem łatwo
- doliva
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 19 kwie 2006, o 19:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 33 razy
trygonometria zadania
Zad 1. Weź pod uwagę, że powstaje trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a i 1/2a, czyli można sobie z twierdzenia Pitagorasa wyznaczyć przeciwprostokątną i korzystając z odpowiednich funkcji trygonometrycznych odnaleźć w tablicach wartości katów.
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
trygonometria zadania
zad 5
P=ah
a=16
96=16h
h=6
mozna zauwzayc ze przeciwprostokatna ii wysokosc maja takie same dlugosci czyli katy wynosza w tym trojkacie po 45 stopni.. Czylii sa nastepujace katy: 45 stopni,45 stopni ,135,135 Jest tak bo suma katow znajdujacych naprzeciw siebie jest taka sama.
P=ah
a=16
96=16h
h=6
mozna zauwzayc ze przeciwprostokatna ii wysokosc maja takie same dlugosci czyli katy wynosza w tym trojkacie po 45 stopni.. Czylii sa nastepujace katy: 45 stopni,45 stopni ,135,135 Jest tak bo suma katow znajdujacych naprzeciw siebie jest taka sama.
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
trygonometria zadania
Zadanie 5
Oznaczmy
a - bok równoległoboku
b - drugi bok równoległoboku
h - wysokość opuszczona na bok a
P - pole równoległoboku
\(\displaystyle{ a=16}\)
\(\displaystyle{ b=6}\)
\(\displaystyle{ P=48}\)
\(\displaystyle{ P=a*h}\)
\(\displaystyle{ 48=16h}\)
\(\displaystyle{ h=3}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{3}{6}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha=30^o}\)
\(\displaystyle{ \beta=180^o-30^o=150^o}\)
Smerfetka jeżeli wysokość miałaby wartość 6, to drugi bok równoległoboku niemógłby być równy sześć, a w treści zadania tak jest
Oznaczmy
a - bok równoległoboku
b - drugi bok równoległoboku
h - wysokość opuszczona na bok a
P - pole równoległoboku
\(\displaystyle{ a=16}\)
\(\displaystyle{ b=6}\)
\(\displaystyle{ P=48}\)
\(\displaystyle{ P=a*h}\)
\(\displaystyle{ 48=16h}\)
\(\displaystyle{ h=3}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{3}{6}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha=30^o}\)
\(\displaystyle{ \beta=180^o-30^o=150^o}\)
Smerfetka jeżeli wysokość miałaby wartość 6, to drugi bok równoległoboku niemógłby być równy sześć, a w treści zadania tak jest
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 5 lis 2006, o 20:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dzierzoniow
trygonometria zadania
dzieki juz zrobilam to zadanie jeszcze raz wielkie dziekidoliva pisze:Zad 1. Weź pod uwagę, że powstaje trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a i 1/2a, czyli można sobie z twierdzenia Pitagorasa wyznaczyć przeciwprostokątną i korzystając z odpowiednich funkcji trygonometrycznych odnaleźć w tablicach wartości katów.
[ Dodano: 17 Grudzień 2006, 20:44 ]
czy jest ktos kto pomoglby mi z tymi zadaniami potrzebuje na jutro (