miejsce zerowe
-
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
miejsce zerowe
\(\displaystyle{ y= \sin ^ 4x+ \cos ^ 4x}\)
Ostatnio zmieniony 24 lut 2011, o 18:14 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
miejsce zerowe
\(\displaystyle{ \sin ^{4}x= (\sin ^{2}x) ^{2}= (1- \cos ^{2}x) ^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 24 lut 2011, o 18:15 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
miejsce zerowe
dochodze do równania:
\(\displaystyle{ 2 \cos ^ 4x-2 \cos ^ 2x+1=0}\)
no i delta wychodzi -4, czyli brak rozw., tak??
\(\displaystyle{ 2 \cos ^ 4x-2 \cos ^ 2x+1=0}\)
no i delta wychodzi -4, czyli brak rozw., tak??
Ostatnio zmieniony 24 lut 2011, o 18:16 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 15 gru 2010, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
miejsce zerowe
Alternatywnie... \(\displaystyle{ \sin^4 \alpha \ge 0 \wedge \cos^4 \alpha \ge 0}\), więc jedynym punktem dla którego równanie byłoby równe zero jest taki, w którym \(\displaystyle{ \sin \alpha = \cos \alpha = 0}\), a wiemy, że funkcje te mają miejsca zerowe w różnych punktach \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) brak miejsc zerowych.