Rownanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 201
- Rejestracja: 4 gru 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Rownanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ cosx-sinx=sinxcosx}\) jakies wskazowki? mam duzy problem z tym...
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 27 lis 2010, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rawa Mazowiecka
- Pomógł: 1 raz
Rownanie trygonometryczne
moze podnies obie strony do kwadratu i zobacz co ci dalej z tego wyjdzie.
dalej pomysl czy pomnozenie przez cztery pomoze w rozwiazaniu.
dalej pomysl czy pomnozenie przez cztery pomoze w rozwiazaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 201
- Rejestracja: 4 gru 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Rownanie trygonometryczne
i jeszcze jedno rownanie z ktorym jest problem ...\(\displaystyle{ ctgx-tgx=sinx+cosx}\) tez bardzo prosze o pomoc doszedlem do takiej postaci \(\displaystyle{ \frac{cos2x}{sinxcosx}=sinx + cosx}\) i dalej juz nie mam pomyslu
-
- Użytkownik
- Posty: 201
- Rejestracja: 4 gru 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Rownanie trygonometryczne
nie...probuje te dwa rozkminic aczykolwiek bardziej na tym drugim mi zalezy. a w tym pierwszym podnioslem do kwadratu i dalej nic nie widze co z tym zrobic a masz jakis pomysl do drugiego?
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 27 lis 2010, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rawa Mazowiecka
- Pomógł: 1 raz
Rownanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ cos^{2}x-2sinxcosx+sin^{2}x=sin^{2}xcos^{2}x
1-sin2x=sin^{2}xcos^{2}x
4-4sin2x=4sin^{2}xcos^{2}x
4-4sin2x=sin^{2}2x}\)
To jest pierwsze.
1-sin2x=sin^{2}xcos^{2}x
4-4sin2x=4sin^{2}xcos^{2}x
4-4sin2x=sin^{2}2x}\)
To jest pierwsze.
-
- Użytkownik
- Posty: 201
- Rejestracja: 4 gru 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Rownanie trygonometryczne
ekstra dzieki a to drugie?
-- 23 lut 2011, o 20:17 --
i jeszcze mi wytlumacz w tym pierwszym jak to sie stalo ze po lewej stronie pojawilo sie \(\displaystyle{ 2sinxcosx}\)??-- 23 lut 2011, o 20:18 --aaa juz wiem wzor skrocengo mnozenia
-- 23 lut 2011, o 20:17 --
i jeszcze mi wytlumacz w tym pierwszym jak to sie stalo ze po lewej stronie pojawilo sie \(\displaystyle{ 2sinxcosx}\)??-- 23 lut 2011, o 20:18 --aaa juz wiem wzor skrocengo mnozenia