f. cyklometryczna arctan

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
fryxjer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raciborz
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 23 razy

f. cyklometryczna arctan

Post autor: fryxjer »

Czy:
\(\displaystyle{ \arctan{(\tan{(x)})}=\tan{(x)}}\)
I czy to się tyczy również innych f. cyklometrycznych?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

f. cyklometryczna arctan

Post autor: Afish »

Nie, ta równość nie jest prawdziwa w ogólności.
Awatar użytkownika
fryxjer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raciborz
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 23 razy

f. cyklometryczna arctan

Post autor: fryxjer »

To w takim razie jak mam rozpatrywać takie przykłady?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

f. cyklometryczna arctan

Post autor: Afish »

\(\displaystyle{ \arctan ( \tg (x)) = x, \text{ o ile }x \in \left(-\frac{\pi}{2};\frac{\pi}{2}\right)}\)
Awatar użytkownika
fryxjer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raciborz
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 23 razy

f. cyklometryczna arctan

Post autor: fryxjer »

Ok, dzięki.
A coś takiego jest prawdziwe:
\(\displaystyle{ \arctan{(\arctan{(x)})}=\arctan{x}}\)
?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

f. cyklometryczna arctan

Post autor: Afish »

W ogólności nie.
ODPOWIEDZ