Witam. Musze się samodzielnie opanować dział trygonometrii.I mam problem z tym zagadnieniem:
wyznacza wartości funkcji trygonometrycznych dowolnego kąta, przez sprowadzenie do przypadku kąta ostrego.
Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć na jakimś przykładzie byłbym wdzięczny:)
wartość funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 53 razy
wartość funkcji trygonometrycznych
chodzi o to, żebyś umiał sobie poradzić z funkcjami trygonometrycznymi katów rozwartych (nieostrych). Pomijam tu kąt prosty i zerowy.
Np. \(\displaystyle{ sin(120^0)=sin(90^0+30^0)=...}\) i dalej ze wzoru na sinus sumy
Np. \(\displaystyle{ sin(120^0)=sin(90^0+30^0)=...}\) i dalej ze wzoru na sinus sumy