przekształcić wyrażenie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
noimed
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 7 lis 2006, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: UK

przekształcić wyrażenie trygonometryczne

Post autor: noimed »

Doprowadzić
\(\displaystyle{ -cos\theta+\sqrt{3}sin\theta}\)
do wyrażenia w postaci
\(\displaystyle{ rsin(\theta+\alpha)}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

przekształcić wyrażenie trygonometryczne

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ -\cos \theta+\sqrt{3}\sin \theta=2(-\frac{1}{2}\cos \theta+\frac{\sqrt{3}}{2}\sin \theta)=\\=2(\sin\frac{-\pi}{6}\cos\theta+\cos{\frac{-\pi}{6}}\sin\theta)=2(\theta-\frac{\pi}{6})}\)
ODPOWIEDZ