Tożsamości trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Chelsea2406
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 lut 2011, o 18:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Tożsamości trygonometryczne

Post autor: Chelsea2406 »

Udowodnij:
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{sin ^{2}x }+ \frac{1}{cos ^{2}x }= \frac{1+ctg ^{2}x }{cos ^{2}x }}\)
sigmaIpi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

Tożsamości trygonometryczne

Post autor: sigmaIpi »

Najłatwiej będzie zacząć od prawej strony- zamień \(\displaystyle{ ctgx}\) na \(\displaystyle{ \frac{cosx}{sinx}}\). I kombinuj dalej.
ODPOWIEDZ