równanie z parametrami
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 15 gru 2006, o 20:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 4 razy
równanie z parametrami
Dla jakich wartości parametrów a i b równanie ma dokładnie 2 rozwiązania
\(\displaystyle{ 2$\vert sinxcosx \vert$}\)=\(\displaystyle{ \frac{a^{2}+b^{2}}{a^{2}-b^{2}}}\)
wiem tylko tyle że (chociaż i tego nie jestem pewien) \(\displaystyle{ $\vert sin2x \vert$}\)=\(\displaystyle{ \frac{a^{2}+b^{2}}{a^{2}-b^{2}}}\)
\(\displaystyle{ 2$\vert sinxcosx \vert$}\)=\(\displaystyle{ \frac{a^{2}+b^{2}}{a^{2}-b^{2}}}\)
wiem tylko tyle że (chociaż i tego nie jestem pewien) \(\displaystyle{ $\vert sin2x \vert$}\)=\(\displaystyle{ \frac{a^{2}+b^{2}}{a^{2}-b^{2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
równanie z parametrami
masz racje
\(\displaystyle{ \frac{a^{2}+b^{2}}{a^{2}-b^{2}}>0}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^{2}+b^{2}}{a^{2}-b^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^{2}+b^{2}}{a^{2}-b^{2}}>0}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^{2}+b^{2}}{a^{2}-b^{2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 15 gru 2006, o 20:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 4 razy
równanie z parametrami
tak masz racje dziedzina \(\displaystyle{ x\in(0;\pi)}\) a jak wyznaczyć te parametry??
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
równanie z parametrami
nie wiem ejj.. głupio wychodzi:
\(\displaystyle{ (a^2 + b^2)(a-b)(a+b)>0}\)
oraz
\(\displaystyle{ 2b^2(a-b)(a+b)0}\) oraz \(\displaystyle{ 2b^2>0}\)
zatem równanie \(\displaystyle{ (a-b)(a+b)}\) musiałoby być zarazem mniejsze i większe od zera.. bez sensu..
Niech ktos sie nad tym zastanowi..
\(\displaystyle{ (a^2 + b^2)(a-b)(a+b)>0}\)
oraz
\(\displaystyle{ 2b^2(a-b)(a+b)0}\) oraz \(\displaystyle{ 2b^2>0}\)
zatem równanie \(\displaystyle{ (a-b)(a+b)}\) musiałoby być zarazem mniejsze i większe od zera.. bez sensu..
Niech ktos sie nad tym zastanowi..
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
równanie z parametrami
Ostatnia nierówność może być słaba (\(\displaystyle{ 2x\in(0,2\pi)}\)) stąd
\(\displaystyle{ b = 0}\)
\(\displaystyle{ a \mathbb{R} - \{0\}}\)
\(\displaystyle{ b = 0}\)
\(\displaystyle{ a \mathbb{R} - \{0\}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 15 gru 2006, o 20:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 4 razy
równanie z parametrami
to mógłbym poprosić o poprawienie zapisu tych nierównosci i ich rozwiazanie wiem ze to łatwe ale cos mi sie miesza
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
równanie z parametrami
hmmm zatem rozwiązujemy podwójną nierów..
\(\displaystyle{ (a-b)(a+b)\leq0}\)
\(\displaystyle{ (a-b)(a+b)\geq0}\)
z tego wychodzi \(\displaystyle{ (a-b)(a+b)=0}\)
więc \(\displaystyle{ a=b}\) lub \(\displaystyle{ a=-b}\)
[ Dodano: 16 Grudzień 2006, 20:38 ]
chyba
\(\displaystyle{ (a-b)(a+b)\leq0}\)
\(\displaystyle{ (a-b)(a+b)\geq0}\)
z tego wychodzi \(\displaystyle{ (a-b)(a+b)=0}\)
więc \(\displaystyle{ a=b}\) lub \(\displaystyle{ a=-b}\)
[ Dodano: 16 Grudzień 2006, 20:38 ]
chyba
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
równanie z parametrami
to na pewno nie będzie \(\displaystyle{ a=b}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ a=-b}\), gdyż
\(\displaystyle{ a^2-b^2\neq 0}\)
zauważ, że po prawej stronie równania \(\displaystyle{ sin2x=\frac{a^2+b^2}{a^2-b^2}}\) mamy ułamek, zatem mianownik musi być różny od zera.
sądze że niepotrzebnie bawicie się w nierówności
lepiej by było sprawdzić kiedy \(\displaystyle{ \frac{a^2+b^2}{a^2-b^2}\neq 1}\)
jednak z drugiej strony zauważmy jeszcze jedną rzecz
podstawmy, np. \(\displaystyle{ a=2}\) i \(\displaystyle{ b=1}\), wtedy
\(\displaystyle{ sin2x=\frac{2^2+1^2}{2^2-1^2}}\)
\(\displaystyle{ sin2x=\frac{5}{3}}\) - sprzeczność
przecież sinus nie przyjmuje wartości większych od jedynki
zatem musimy założyć że licznik jest mniejszy od mianownika, zatem
\(\displaystyle{ a^2+b^2}\)
\(\displaystyle{ a^2-b^2\neq 0}\)
zauważ, że po prawej stronie równania \(\displaystyle{ sin2x=\frac{a^2+b^2}{a^2-b^2}}\) mamy ułamek, zatem mianownik musi być różny od zera.
sądze że niepotrzebnie bawicie się w nierówności
lepiej by było sprawdzić kiedy \(\displaystyle{ \frac{a^2+b^2}{a^2-b^2}\neq 1}\)
jednak z drugiej strony zauważmy jeszcze jedną rzecz
podstawmy, np. \(\displaystyle{ a=2}\) i \(\displaystyle{ b=1}\), wtedy
\(\displaystyle{ sin2x=\frac{2^2+1^2}{2^2-1^2}}\)
\(\displaystyle{ sin2x=\frac{5}{3}}\) - sprzeczność
przecież sinus nie przyjmuje wartości większych od jedynki
zatem musimy założyć że licznik jest mniejszy od mianownika, zatem
\(\displaystyle{ a^2+b^2}\)
Ostatnio zmieniony 16 gru 2006, o 21:56 przez d(-_-)b, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
równanie z parametrami
równe automatycznie odpada , gdyż
\(\displaystyle{ \frac{a^2+b^2}{a^2-b^2}\neq 1}\)
w takim razie podaj dowolne a i b dla których
\(\displaystyle{ \frac{a^2+b^2}{a^2-b^2}< 1}\)
zauważ że \(\displaystyle{ a^2+b^2>a^2-b^2}\) - sinus będzie przyjmował wartości większe od jedynki dla
\(\displaystyle{ b\in R\setminus\{0\}}\)
w zerze oczywiście mamy, że \(\displaystyle{ sin2x=1}\), ale tam ma tylko jedno rozwiązanie
jeżeli \(\displaystyle{ \frac{a^2+b^2}{a^2-b^2}=1}\), to \(\displaystyle{ sin2x=1}\), a w przedziale \(\displaystyle{ x\in (0,\pi)}\) \(\displaystyle{ sin2x=1}\) ma tylko jedno rozwiązanie \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}}\) a zatem warunki zadania nie są spełnione
najlepiej jest zauważyć że w ułamku \(\displaystyle{ \frac{a^2+b^2}{a^2-b^2}}\) licznik jest większy od mianownika dla \(\displaystyle{ b\in R\setminus\{0\}}\), a przecież tak nie może być bo sin2x przyjmuje maksymalnie wartość równą 1,
natomiast dla \(\displaystyle{ b=0}\) sin2x=1[/latex] jest tak jak pisałem wcześniej
już rozumiesz? zauważ że nie ma takiej liczby b
\(\displaystyle{ \frac{a^2+b^2}{a^2-b^2}\neq 1}\)
w takim razie podaj dowolne a i b dla których
\(\displaystyle{ \frac{a^2+b^2}{a^2-b^2}< 1}\)
zauważ że \(\displaystyle{ a^2+b^2>a^2-b^2}\) - sinus będzie przyjmował wartości większe od jedynki dla
\(\displaystyle{ b\in R\setminus\{0\}}\)
w zerze oczywiście mamy, że \(\displaystyle{ sin2x=1}\), ale tam ma tylko jedno rozwiązanie
jeżeli \(\displaystyle{ \frac{a^2+b^2}{a^2-b^2}=1}\), to \(\displaystyle{ sin2x=1}\), a w przedziale \(\displaystyle{ x\in (0,\pi)}\) \(\displaystyle{ sin2x=1}\) ma tylko jedno rozwiązanie \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}}\) a zatem warunki zadania nie są spełnione
najlepiej jest zauważyć że w ułamku \(\displaystyle{ \frac{a^2+b^2}{a^2-b^2}}\) licznik jest większy od mianownika dla \(\displaystyle{ b\in R\setminus\{0\}}\), a przecież tak nie może być bo sin2x przyjmuje maksymalnie wartość równą 1,
natomiast dla \(\displaystyle{ b=0}\) sin2x=1[/latex] jest tak jak pisałem wcześniej
już rozumiesz? zauważ że nie ma takiej liczby b
Ostatnio zmieniony 16 gru 2006, o 23:49 przez d(-_-)b, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
równanie z parametrami
Równanie faktycznie jest spełnione tylko dla dowolnego a i b = 0, tylko że ma wtedy jeno jedno rozwiązanie, a nie dwa, jakby chciał autor zadania, więc coś tutaj nie gra ogólnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 15 gru 2006, o 20:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 4 razy
równanie z parametrami
to równanie w tym przedziale ma chyba 2 aegumenty dla których rozwiazaniem jest 1 tak mi sie wydaje narysuj sobie wykres
[ Dodano: 16 Grudzień 2006, 23:30 ]
dlaczego niby \(\displaystyle{ \frac{a^2+b^2}{a^2-b^2}\neq 1}\) jest rózne od 1 i b nalezy do rzeczywistych róznych od zera??
[ Dodano: 17 Grudzień 2006, 15:09 ]
\(\displaystyle{ $\vert sin2x \vert$}\) nie przyjmuje czasem na przedziale dla x>0 i mnijszych od Π 2 razy wartości 1 w punkcie Π/4 i 3/4Π????
[ Dodano: 16 Grudzień 2006, 23:30 ]
dlaczego niby \(\displaystyle{ \frac{a^2+b^2}{a^2-b^2}\neq 1}\) jest rózne od 1 i b nalezy do rzeczywistych róznych od zera??
[ Dodano: 17 Grudzień 2006, 15:09 ]
\(\displaystyle{ $\vert sin2x \vert$}\) nie przyjmuje czasem na przedziale dla x>0 i mnijszych od Π 2 razy wartości 1 w punkcie Π/4 i 3/4Π????