Upraszczanie wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kubaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 2 mar 2009, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

Upraszczanie wyrażenia

Post autor: Kubaz »

Witam. Kompletnie nie wiem jak się zabrać za następujące zadanie.
"Co otrzymamy upraszczając wyrażenie \(\displaystyle{ x = \frac{1}{\tg\alpha}+\frac{\sin\alpha}{1+\cos\alpha}}\) ?". Proszę o szczegółowe wytłumaczenie tego zadania
Ostatnio zmieniony 20 lut 2011, o 17:07 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj całe wyrażenia w tagach tex
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Upraszczanie wyrażenia

Post autor: florek177 »

rozpisz tg, sprowadź do wspólnego mianownika i zastosuj jed. tryg.
ODPOWIEDZ