Oblicz

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Oblicz

Post autor: kolanko »

Ile to bedzie cos3x ? dla:
cos(x+y)=cosx*cosy-sinx*siny
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Oblicz

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \cos 3x=\cos (2x+x)=\cos 2x\cos x-\sin 2x\sin x=...}\)
Resztę powinieneś umieć rozpisać
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Oblicz

Post autor: kolanko »

Z takich przeksztalcen to za dobry nie jestem wlasnie pomozesz ?:)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Oblicz

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \cos 2x\cos x-\sin 2x\sin x=(\cos^2 x-\sin^2 x)\cos x-(2\sin x\cos x)\sin x=\\=\cos^3 x-\sin^2x\cos x-\2sin^2 x\cos x=\cos^3x-3\sin^2 x\cos x=\\=\cos^3 x-3(1-\cos^2 x)\cos x=\cos^3 x-3(\cos x-\cos^3 x)=4\cos^3x-3\cos x}\)
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Oblicz

Post autor: kolanko »

Dzieki sliczne
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Oblicz

Post autor: Calasilyar »

eee popieprzyło mi się
Ostatnio zmieniony 16 gru 2006, o 12:48 przez Calasilyar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Oblicz

Post autor: kolanko »

Napiszesz ? moze mi sie przyda bede mial na 2 sposoby rozwiazane
ODPOWIEDZ