zbior wartosci
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
zbior wartosci
4 sinx + 3 sin(pi/2+x)= 2*4*3 sin\(\displaystyle{ \frac{2x+pi/2}{2}}\) cos\(\displaystyle{ \frac{pi}{4}}\)= 2*4*3*\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)/2= 12\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) sin(x+pi/4)
zbior wartosci
zbior wartosci
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
zbior wartosci
\(\displaystyle{ f(x)=4\sin x+3\cos x=5(\frac{4}{5}\sin x+\frac{3}{5}\cos x)}\)
zauważ, że
\(\displaystyle{ \bigvee\limits_{\alpha \mathbb{R}}\sin =\frac{3}{5}\:\wedge\:\cos\alpha=\frac{4}{5}}\)
czyli możemy zapisać
\(\displaystyle{ 5(\frac{4}{5}\sin x+\frac{3}{5}\cos x)=5(\cos\alpha\sin x+\sin \cos x)=5\sin(\alpha+x)\\V_f=}\)
smerfetka z jakich Ty wzorów korzystasz, bo ja takich nie znam?
zauważ, że
\(\displaystyle{ \bigvee\limits_{\alpha \mathbb{R}}\sin =\frac{3}{5}\:\wedge\:\cos\alpha=\frac{4}{5}}\)
czyli możemy zapisać
\(\displaystyle{ 5(\frac{4}{5}\sin x+\frac{3}{5}\cos x)=5(\cos\alpha\sin x+\sin \cos x)=5\sin(\alpha+x)\\V_f=}\)
smerfetka z jakich Ty wzorów korzystasz, bo ja takich nie znam?
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
zbior wartosci
ups przepraszam za wprowadzenie w błąd , tego nie mozna zrobic sposobem ktory podalam
[ Dodano: 16 Grudzień 2006, 00:12 ]
juuuz to widzee , przed tym sinusem i cosinusem sa te liczby i dlatego ten wzor ktory chcialam zastosowac nie zgadza sie
[ Dodano: 16 Grudzień 2006, 00:12 ]
juuuz to widzee , przed tym sinusem i cosinusem sa te liczby i dlatego ten wzor ktory chcialam zastosowac nie zgadza sie